PG SILESIA zwiększa wydajność operacyjną. W pełni zmodernizowany Szyb nr 2 oddany do użytku.

20 sierpnia 2013

W pełni zmodernizowany, zgodny z aktualnym stanem wiedzy system wyciągowy otworzy PG SILESIA drogę do zwiększenia mocy produkcyjnych i dalszej poprawy efektywności operacyjnej. Od 2010 roku, Energetický a Průmyslový Holding (EPH), właściciel PG SILESIA, zainwestował w czechowicką kopalnię ponad 750 mln zł wprowadzając tam światowe standardy bezpieczeństwa i operacji oraz zwiększając efektywność na coraz bardziej konkurencyjnym rynku.

Umowa na modernizację szybu oraz systemu wyciągowego została zawarta 30 listopada 2011 roku. Wykonawcą prac było konsorcjum, którego liderem była firma SIEMAG TECBERG Polska Sp. z o.o.

Modernizacja szybu oraz systemu wyciągowego jest jedną z kluczowych inwestycji podjętych przez PG SILESIA od 2010 roku po przejęciu kopalni przez EPH. Poza wprowadzeniem w pełni automatycznej, nowoczesnej technologii, modernizacja zwiększyła półtorakrotnie udźwig. To przekłada się bezpośrednio na wzrost wydajności.

PG SILESIA od momentu przejęcia przez EPH rozwija się zgodnie z założoną strategią, mającą na celu przede wszystkim zwiększenie efektywności i bezpieczeństwa operacji. Te cele możemy osiągnąć jedynie wtedy, gdy wyposażymy pracowników w najbardziej nowoczesny sprzęt, technologie i procesy. Uruchomienie w pełni zmodernizowanego systemu wyciągowego zamyka pierwszy etap naszego programu inwestycyjnego, który jednak będzie kontynuowany w innych obszarach. W 2014 roku planujemy osiągnąć pełne moce wydobywcze – mówi Michal Heřman, Prezes PG SILESIA.

W ramach zawartej umowy Konsorcjum będzie również świadczyć usługi serwisowe. Prace projektowe rozpoczęły się w grudniu 2011 roku, a sama przebudowa wyciągu na początku lutego 2012 roku i była powadzona równolegle z bieżącą działalnością operacyjną kopalni.

Od momentu akwizycji EPH dokonało wielu istotnych zmian, których celem była modernizacja kopalni oraz zwiększenie bezpieczeństwa i komfortu pracy górników. Temu celowi podporządkowano wszystkie siły i środki. Do dziś inwestycje, których wartość przekroczyła kwotę 750 milionów złotych, PG SILESIA poniosła głównie na modernizację kopalni, prace przygotowawcze do wydobycia oraz sprzęt i nowe technologie. Złożyły się na nie m.in. zakup 4 kombajnów chodnikowych wraz z wyposażeniem przodkowym, kompleks ścianowy, dwuetapowy proces modernizacji zakładu przeróbczego, który zakończy się pod koniec bieżącego roku wdrożeniem przyjaznej dla środowiska technologii czy nowy podziemny zbiornik na urobek. Sprzęt, który kopalnia przekazuje do użytkowania załodze jest zaawansowany technologicznie, ale co równie ważne – zapewnia większe bezpieczeństwo pracy, np. poprzez systemy unikania zapłonu metanu.

Wydarzenie oddania Szybu nr 2 do użytku uświetniło swoją obecnością wielu znakomitych gości ze świata polityki, nauki oraz branży górniczej. Nowy system wyciągowy, będący podstawą każdej kopalni został zainaugurowany przez Ambasador Republiki Czeskiej w Polsce, Pana Jana Sechtera. Na uroczystość przybył także Wojewoda Śląski, Pan Zygmunt Łukaszczyk.

Ewa Szpejna

Dyrektor Departamentu Komunikacji i Public Relations

Przedsiębiorstwo Górnicze "SILESIA" Sp. z o.o.